GLÄDJEFABRIKENS MORMOR

Glädjefabrikens historia börjar 2011 då min mormor nämnde att hon hade en dröm om att någon gång få vara jultomte för cancersjuka barn. Jag tänkte att var det något hon skulle få bocka av på sin ”bucketlist” så var det den drömmen.

Det året bodde jag i Stockholm och hade fullt upp med mitt dåvarande jobb. Min plan var att åka hem till Umeå ett par dagar över julen, så ett tomteprojekt passade inte riktigt in i schemat. Dessutom hade varken jag eller mormor de ekonomiska förutsättningarna för att köpa in en massa extra julklappar. Jag kunde hitta många anledningar till att ta detta vid ett mer passande tillfälle. Men jag hittade en anledning för som övervägde alla inte:n. Vem kunde veta hur livet såg ut nästa år?

Även om jag har en ung mormor så skulle hon inte bli yngre. Plötsligt såg jag inga alternativ. För att vara säker på att det skulle bli av var det bara att se till att det blev av. Jag kontaktade sjukhuset och bokade in två tomtebesök, på Barn 3 och Onkologen. Vi resonerade som så att skulle vi likväl på sjukhuset kunde vi ta en sväng förbi de vuxna cancerpatienterna också. Problemet var bara att vi inte räknat med att de var så många på Onkologen – det vart totalt nästan 100 pers att ordna julklappar till.

Men vem har sagt att det ska vara lätt att uppfylla drömmar? Ibland verkar det vara meningen att man ska få kämpa lite, och det fick vi minsann göra. Jag sprang runt och tiggde spons på varenda affär i Umeå, sålde hemliga julklappar på Universitetet, mormor stickade dockor och ringde runt till bekanta och bad om hjälp. December 2011 var en enda stor tomteverkstad hemma, vi slet verkligen för att få allt att gå ihop. Det blev inte de dyraste, finaste, bästa gåvorna men vi lyckades pussla ihop det så alla fick varsin klapp!

På väg hem i bilen satt jag, förmodligen gladast i världen och kände mig hög. Det var utan tvekan det mest meningsfulla, roligaste projekt jag någonsin vart delaktig i! Mormor hade fått sin dröm uppfylld och jag hade fått en egen dröm – att bli jultomte på heltid! Idag är Glädjefabriken mer än en tomteverkstad. Det är ett företag med en vision att leverera glädje till allafriska som sjuka året runt

 DSC_1600

FRÅN VÄNSTER: Livvakten/underhållaren Tjove, tomtenissen Sandra och mormor Sigrid. Det är jag i mitten som driver företaget idag.